WYDAWANIE OBIADÓW:
od poniedziałku do piątku 11:30 - 13:30
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
Szkoły Podstawowej im. Bolesława Chrobrego w Zawidowie
I. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej w Zawidowie oraz nauczyciele i pracownicy szkoły wnosząc opłaty indywidualne.
- Ze stołówki korzystają również uczniowie, których dożywianie finansuje MOPS oraz inni sponsorzy.
- Na obiady zapisywani są uczniowie od 20 do ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc wyżywienia.
- Zapisu ucznia na obiady dokonuje rodzic/opiekun prawny.
II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez Dyrektora zgodnie z umową zawartą z F.U.H. Konrad Socha z siedzibą w Zgorzelcu o przygotowanie i dowóz posiłków do siedziby Szkoły Podstawowej w Zawidowie dla dzieci gorącego posiłku w postaci dwudaniowego obiadu”.
III. OPŁATY:
- Odpłatność za obiady za dany miesiąc uiszczana jest na konto nr 51 1090 1968 0000 0001 5870 7527 w kwocie ustalonej przez szkołę, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 10-go każdego miesiąca.
- W przypadku nieuregulowania opłaty do 10-go każdego miesiąca, uczniowie zalegający z opłatami, nie będą mogli korzystać z posiłków w danym miesiącu.
IV. ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić z powodu choroby, wycieczki, lub innych przyczyn losowych, jeżeli nieobecność ucznia wynosi jeden dzień lub dłużej.
- Nieobecność musi być zgłoszona w sekretariacie osobiście, telefonicznie lub poprzez mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do godz. 8:00 danego dnia. Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zwrócona w następnym miesiącu.
- Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
V. WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są od godz. 11.40 do godz. 14.30
- W stołówce wywieszony jest jadłospis dekadowy z wyszczególnionymi alergenami. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami spełniającymi wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r.
VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w jadalni czuwa nauczyciel świetlicy i woźna.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia kurtek i plecaków w szafkach szkolnych lub przed stołówką.
- Niezwłocznie po posiłku należy ustąpić miejsca innym.
- Stołówka szkolna nie wydaje obiadów na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.
- Ze względów sanitarno-epidemiologicznych podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).
- Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
- W stołówce szkolnej uczeń powinien:
- spokojnie poruszać się nie utrudniając komunikacji,
- zachować porządek przy odbiorze posiłku oraz odnoszeniu naczyń,
- reagować na uwagi personelu,
- zastawić po sobie porządek,
- szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu,
- O nagannym zachowaniu ucznia w stołówce będą poinformowani wychowawca, rodzice oraz Dyrektor szkoły.